Το σχολείο μας

Το σχολείο μας

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

24-3-17 ΓΙΟΡΤΗ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

     Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η γιορτή της 25ης Μαρτίου από τη Γ΄ τάξη. Πρόκειται για μια τιμητική αναφορά στη μνημειώδη παράσταση "Το μεγάλο μας τσίρκο", με επιλεγμένα αποσπάσματα - σκετς απ' την εν λόγω παράσταση, διανθισμένα με μουσική - τραγούδια από χορωδία καθώς και οπτικοακουστικό υλικό.




     Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά της Γ΄ τάξης (με συμμετοχή των μαθητών του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων) παρουσίασαν αποσπάσματα της παράστασης (αφήγηση - σκηνή Καραγκιόζη - σκηνή αγάλματος Κολοκοτρώνη). Τα παιδιά της Γ΄ και Δ΄ τάξης τραγούδησαν τα τραγούδια "Να 'τανε το '21","Θούριος","Σαν τον Καραγκιόζη","Στα Τρίκορφα" και "Τσάμικος".




Για την πραγματοποίηση της γιορτής συνέβαλαν οι παρακάτω εκπαιδευτικοί:
- Γενική επιμέλεια / αφήγηση / σκετς: Καλογρίδη Αργυρώ - δασκάλα Γ΄ τάξης
- Διαλογικά μέρη / αφήγηση: Μπουκλαρή Νατάσα - δασκάλα Θεατρικής Αγωγής
- Χορωδία / τραγούδι / μουσική: Αγγελακοπούλου Σίλα - δασκάλα Μουσικής
                                                     Μούρτζος Γιάννης - διευθυντής
                                                     Στέρπη Χριστίνα - εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής
-Ψηφιακό οπτικοακουστικό μέρος: Καλτσάς Δημήτριος - δάσκαλος Τμήματος Ένταξης

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

14-3-17 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


“Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια όμορφη κοπέλα, η Σούλα. Χρόνια την κυνηγούσα, να τη δω, να της μιλήσω, μα δεν ήταν κι εύκολο πράγμα. Τώρα θα με ρωτήσετε από που βγαίνει το όνομα Σούλα, απ' το Αναστασία ή το Αθανασία; Όχι! Από το Ειδησούλα!”
          Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του στους μαθητές των Δ΄ & ΣΤ΄ τάξεων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας ο δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων κ. Χρήστος Καλουτζόγλου.


          Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Μικροί Οικοδημοσιογράφοι”, που εκπονεί η Δ΄ τάξη με την επίβλεψη της εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής Στέρπη Χριστίνας και της δασκάλας Πρωτοπαππά Αικατερίνης. Συμμετείχε, επίσης, η ΣΤ΄ τάξη με τη δασκάλα Κοντοπούλου Αικατερίνη καθώς και ο Διευθυντής Μούρτζος Ιωάννης.


          Το Αθηναϊκό  Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ),  ιδρύθηκε πριν από 113 χρόνια την 1-1-1905με πρώτο διευθυντή του τον Ιωάννη Παρρέν. Η κόρη του Καλλιρόη Παρρέν, η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος στην Ελλάδα, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών και έβγαζε την “Εφημερίδα των Κυριών” για 35 χρόνια.  
        Σήμερα απασχολεί 200 δημοσιογράφους,  σκοπός του  είναι να συγκεντρώνει τις ειδήσεις σε 24ωρη βάση και για 365 ημέρες το χρόνο και να τις μοιράζει σε δημοσιογράφους , τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες, περιοδικά, αλλά και στην κυβέρνηση, στα κόμματα, στις πρεσβείες άλλων κρατών και σε εταιρίες.
          Ο άνθρωπος ήταν, ανέκαθεν, περίεργο ον! Ήθελε να μαθαίνει τι συμβαίνει στη διπλανή σπηλιά. Η μετάδοση της είδησης, παλιά γινόταν με τις φρυκτωρίες (σήματα καπνού) σε κορυφές βουνών. Έτσι μεταδόθηκε η είδηση για την πτώση της Τροίας. Αργότερα εμφανίζεται η εφημερίδα των τοίχων και με την ανακάλυψη της τυπογραφίας δόθηκε η ώθηση για την ανάπτυξη του Τύπου.


          Η Καλλιρρόη Παρρέν, η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος στην Ελλάδα, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών και έβγαζε την “Εφημερίδα των Κυριών” για 35 χρόνια.  


         Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος έδειξε ιστορικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων από τον πόλεμο του 1940 κι απάντησε στις πολλές κι ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των μαθητών. Οι μαθητές μίλησαν για την ελευθερία του τύπου και για τα κράτη του κόσμου όπου αυτή απουσιάζει. Ο κ. Καλουτζόγλου εντυπωσιασμένος απ' την ποιότητα των ερωτήσεων των μαθητών, ενημέρωσε ότι είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα Δημοτικό Σχολείο που επισκέπτεται το ΑΠΕ καθώς  μόνο γυμνάσια , λύκεια και πανεπιστημιακές σχολές το έχουν επισκεφθεί !




         Φεύγοντας μαθητές και δάσκαλοι επισκέφτηκαν το χώρο εργασίας των δημοσιογράφων κι εντυπωσιάστηκαν με την απόλυτη ησυχία που επικρατούσε στο χώρο ...